
Σκληρές απαγορεύσεις για τις αμβλώσεις, το ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο και τη φυλομετάβαση ανηλίκων, αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση στα σχολεία, περιλαμβάνει το πολιτικό πρόγραμμα που παρουσίασε στην Ιταλία ο Ρομπέρτο Βανάτσι.Ο 57χρονος πρώην στρατηγός και αλεξιπτωτιστής αποχώρησε από τη Λέγκα και ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικό Μέλλον» – Futuro Nazionale –, επιχειρώντας να εκφράσει τους ψηφοφόρους που …
Σκληρές απαγορεύσεις για τις αμβλώσεις, το ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο και τη φυλομετάβαση ανηλίκων, αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση στα σχολεία, περιλαμβάνει το πολιτικό πρόγραμμα που παρουσίασε στην Ιταλία ο Ρομπέρτο Βανάτσι.
Ο 57χρονος πρώην στρατηγός και αλεξιπτωτιστής αποχώρησε από τη Λέγκα και ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικό Μέλλον» – Futuro Nazionale –, επιχειρώντας να εκφράσει τους ψηφοφόρους που βρίσκονται ακόμη δεξιότερα από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.
Στο πρόγραμμά του προτείνονται, μεταξύ άλλων, περιορισμοί σε τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις με ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο, εισαγωγή στρατιωτικής εκπαίδευσης στα σχολεία και ισχυρά οικονομικά κίνητρα για τα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά.
«Η άμβλωση δεν είναι δικαίωμα»
Το πρόγραμμα του «Εθνικού Μέλλοντος» αναφέρει ότι «η άμβλωση δεν είναι δικαίωμα», με τον Βανάτσι να ζητά να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται στην πράξη ο ιταλικός νόμος 194 του 1978.
Το κόμμα του δεν εισηγείται την πλήρη κατάργηση της νομοθεσίας που ρυθμίζει τις αμβλώσεις στην Ιταλία. Προτείνει, όμως, να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην αποτροπή της διακοπής της κύησης, στη νομική αναγνώριση του κυοφορούμενου εμβρύου και στην οικονομική υποστήριξη της μητρότητας.
«Η γραμμή ξεκινά από τον νόμο 194, τον οποίο το Futuro Nazionale δεν προτείνει να καταργήσει, αλλά ζητά να μετατοπιστεί το επίκεντρο στην πρόληψη των αμβλώσεων και στη στήριξη της μητρότητας», αναφέρει το πρόγραμμα του κόμματός του.
Ανάμεσα στις προτάσεις βρίσκεται η παρουσία οργανώσεων κατά των αμβλώσεων στα συμβουλευτικά κέντρα υγείας, καθώς και η απαγόρευση χορήγησης του φαρμάκου RU-486, το οποίο χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική διακοπή μιας εγκυμοσύνης.
Το «Εθνικό Μέλλον» τάσσεται επίσης υπέρ της νομικής αναγνώρισης του εμβρύου από τη στιγμή της σύλληψης και της θέσπισης πρόσθετων οικονομικών κινήτρων για τις γυναίκες που αποφασίζουν να συνεχίσουν την κύησή τους.
Μπλόκο στο ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο από το πρωί έως το βράδυ

Ο Ρομπέρτο Βανάτσι
Έντονες συζητήσεις προκαλεί και η πρόταση για τον περιορισμό τηλεοπτικών προγραμμάτων, κινηματογραφικών σκηνών και διαφημίσεων με περιεχόμενο που το κόμμα χαρακτηρίζει «τζεντεριστικό ή ομοφυλοφιλικό».
Ο Ρομπέρτο Βανάτσι υποστηρίζει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να «προστατεύονται» από ανάλογες εικόνες. Για τον λόγο αυτό προτείνει να απαγορεύεται η μετάδοσή τους κατά τις ώρες στις οποίες είναι πιθανό να παρακολουθούν τηλεόραση ανήλικοι.
Όπως δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, η αποκαλούμενη προστατευόμενη ζώνη θα διαρκεί από τις 6 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.
Για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης που δεν θα συμμορφώνονται προβλέπεται σύστημα κυρώσεων. Οι ποινές θα μπορούσαν να φτάνουν ακόμη και στην προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας τους.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ιταλία. Οι επικριτές του προγράμματος υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία λογοκρισία και ουσιαστικό αποκλεισμό των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων από τη δημόσια εικόνα.
Απαγόρευση της φυλομετάβασης για ανηλίκους
Απόλυτα περιοριστική είναι η θέση του «Εθνικού Μέλλοντος» απέναντι στις ιατρικές διαδικασίες φυλομετάβασης για άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Το κόμμα ζητά να απαγορευτούν οι χειρουργικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου, η χορήγηση ορμονών cross-sεx και η χρήση αναστολέων εφηβείας σε ανηλίκους, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει συγκατάθεση από τους γονείς.
Προτείνει, παράλληλα, οι συγκεκριμένες ιατρικές παρεμβάσεις σε παιδιά και εφήβους να χαρακτηριστούν «οικουμενικό έγκλημα». Με βάση μια τέτοια ρύθμιση, θα μπορούσαν να ασκηθούν διώξεις στην Ιταλία ακόμη και όταν οι πράξεις έχουν πραγματοποιηθεί νόμιμα σε άλλη χώρα.
Για τους ενήλικες δεν προβλέπεται η ολοκληρωτική απαγόρευση των σχετικών ιατρικών διαδικασιών. Το πρόγραμμα ζητά, ωστόσο, να μην καλύπτεται το κόστος τους από το δημόσιο σύστημα υγείας.
Μαθήματα στρατιωτικής εκπαίδευσης στα σχολεία
Ο πρώην στρατηγός προτείνει να ενισχυθεί αισθητά η παρουσία του στρατού στην καθημερινή ζωή της Ιταλίας.
Στις θέσεις του περιλαμβάνεται η καθιέρωση στρατιωτικής εκπαίδευσης μέσα στα σχολεία. Όπως υποστηρίζει, στόχος του μέτρου θα είναι να καλλιεργηθούν στους μαθητές η πειθαρχία, η αίσθηση του καθήκοντος και η εθνική συνείδηση.
Ταυτόχρονα, ζητά να χρησιμοποιούνται περισσότεροι στρατιώτες σε αποστολές δημόσιας ασφάλειας, οι οποίες σήμερα βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα της αστυνομίας.
Με βάση τον σχεδιασμό του, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτούσαν διευρυμένο ρόλο στην επιτήρηση δημόσιων χώρων, στην πρόληψη παραβατικών ενεργειών και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Οι προτάσεις συνδέονται με τη γενικότερη πολιτική ατζέντα του Βανάτσι, ο οποίος τοποθετεί την ασφάλεια στις κορυφαίες προτεραιότητες του νέου κόμματος και ζητά αυστηρότερες ποινές, περισσότερες φυλακές και εντονότερη παρουσία των σωμάτων ασφαλείας.
Στεγαστικό δάνειο με μηδενικούς τόκους στο τρίτο παιδί
Το οικονομικό μέρος του προγράμματος στρέφεται κυρίως στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, προσφέροντας ισχυρά κίνητρα στα ζευγάρια για την απόκτηση παιδιών.
Ο Βανάτσι εισηγείται τη δημιουργία ενός ειδικού στεγαστικού δανείου για νέα ζευγάρια που θέλουν να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία. Το ιταλικό Δημόσιο θα αναλαμβάνει ρόλο εγγυητή και το επιτόκιο θα μειώνεται κάθε φορά που η οικογένεια αποκτά ακόμη ένα παιδί.
Στο αποκαλούμενο «Τρίχρωμο Στεγαστικό Δάνειο» προβλέπεται ότι οι τόκοι θα μηδενίζονται όταν γεννηθεί το τρίτο παιδί της οικογένειας.
Στο ίδιο πλαίσιο προτείνονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τις οικογένειες με παιδιά, ένας νέος οικογενειακός φορολογικός συντελεστής και πρόσθετη οικονομική ενίσχυση προς τις μητέρες.
Το κόμμα θέλει επίσης η Ιταλία να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια μόνιμη εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας για όλες τις δημόσιες δαπάνες που αφορούν την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί από ποιες πηγές θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το σύνολο αυτών των μέτρων.
Ο άνθρωπος πίσω από το σκληρό πρόγραμμα
Σύμφωνα με την Corriere Della Sera, καθοριστική συμμετοχή στη διαμόρφωση των προτάσεων είχε ο 34χρονος Λορέντζο Γκασπερίνι, καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην δημοτικός σύμβουλος της Λέγκας στην Τσετσίνα.

Ο Ρομπέρτο Βανάτσι
Το πολιτικό πρόγραμμα αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Ρομπέρτο Βανάτσι να δημιουργήσει έναν καινούργιο πόλο στα δεξιά τόσο της Τζόρτζια Μελόνι όσο και της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι.
Ο πρώην στρατηγός επιχειρεί να προσεγγίσει τους πιο συντηρητικούς και εθνικιστές ψηφοφόρους, προβάλλοντας ως βασικούς άξονες την παραδοσιακή οικογένεια, την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής, την εθνική κυριαρχία και την ενίσχυση του ρόλου του στρατού.
Το «Εθνικό Μέλλον» καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπήσεις ως μια μικρή, αλλά υπολογίσιμη πολιτική δύναμη, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τις ισορροπίες στον χώρο της ιταλικής Δεξιάς στην πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.