
Η Κρήτη, το νησί που «χορεύει» παραδοσιακά στους ρυθμούς του Εγκέλαδου, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε μια συνεχή σεισμική διέγερση. Όμως, μαζί με τα Ρίχτερ, «ταρακουνιέται» και η κοινή γνώμη από μια θεωρία που κυκλοφορεί όλο και πιο έντονα στα καφενεία και τα social media της μεγαλονήσου: Φταίνε οι εργασίες για το νέο διεθνές αεροδρόμιο κοντά στο Καστέλι για τους σεισμούς;Το ερώτημα δεν είναι…
Η Κρήτη, το νησί που «χορεύει» παραδοσιακά στους ρυθμούς του Εγκέλαδου, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε μια συνεχή σεισμική διέγερση. Όμως, μαζί με τα Ρίχτερ, «ταρακουνιέται» και η κοινή γνώμη από μια θεωρία που κυκλοφορεί όλο και πιο έντονα στα καφενεία και τα social media της μεγαλονήσου: Φταίνε οι εργασίες για το νέο διεθνές αεροδρόμιο κοντά στο Καστέλι για τους σεισμούς;
Το ερώτημα δεν είναι μόνο τοπικό, καθώς ο φόβος των κατοίκων στο Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Ας βάλουμε κάτω τις φήμες και την επιστήμη για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει.
Η φήμη: «Το σκάψιμο ξύπνησε το θεριό»
Η λογική πίσω από τη φήμη είναι απλή: Το νέο αεροδρόμιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοτάξια στην Ευρώπη. Τεράστιες εκσκαφές, βαριά μηχανήματα και χιλιάδες τόνοι τσιμέντου πέφτουν σε μια περιοχή που γειτνιάζει άμεσα με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου.
Πολλοί κάτοικοι πιστεύουν ότι η αλλαγή στο ανάγλυφο της περιοχής ή οι κραδασμοί από τις εργασίες «πίεσαν» τα ήδη επιβαρυμένα ρήγματα, οδηγώντας στη σεισμική ακολουθία που ξεκίνησε το 2021 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Είναι όμως οι ανθρώπινες δυνάμεις ικανές να προκαλέσουν τέτοια γεωλογικά φαινόμενα;
Οι σεισμολόγοι είναι κατηγορηματικοί: Η κατασκευή του αεροδρομίου δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμικότητα της Κρήτης.
Τα επιχειρήματα είναι ακλόνητα:
- Το βάθος των σεισμών: Οι σεισμοί στην περιοχή συμβαίνουν σε βάθος από 5 έως 15 χιλιόμετρα. Οι εργασίες του αεροδρομίου αγγίζουν μερικές δεκάδες μέτρα στην επιφάνεια. Είναι αδύνατον οι κραδασμοί της επιφάνειας να επηρεάσουν τα πετρώματα σε τέτοιο βάθος.
- Η ενέργεια των Ρίχτερ: Η ενέργεια που απελευθερώνει ένας σεισμός 5,8 ή 6 Ρίχτερ ισούται με την έκρηξη πολλών ατομικών βομβών. Καμία ανθρώπινη δραστηριότητα (εκσκαφές ή θεμελιώσεις) δεν μπορεί να παράγει ή να συσσωρεύσει τέτοια τρομακτική ενέργεια.
- Το ελληνικό τόξο: Η Κρήτη βρίσκεται πάνω στη «σύγκρουση» της Αφρικανικής με την Ευρασιατική πλάκα. Αυτή η τιτάνια δύναμη είναι η μοναδική υπεύθυνη για το «τρέμουλο» της γης.
«Υπάρχει η λεγόμενη “επαγόμενη σεισμικότητα”, αλλά αυτή προκαλείται μόνο από γιγαντιαία φράγματα (λόγω του βάρους του νερού) ή από βαθιές γεωτρήσεις για την εξόρυξη αερίου (fracking). Ένα αεροδρόμιο, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν διαθέτει την απαιτούμενη μάζα για να ενεργοποιήσει ένα τεκτονικό ρήγμα.»
Διαβάστε επίσης
Η ανθρώπινη ψυχολογία αναζητά πάντα ένα «γιατί» σε κάτι που μπορεί να ελέγξει ή να κατηγορήσει. Η σύμπτωση της έναρξης των μεγάλων έργων με τη δραστηριοποίηση του ρήγματος στο Αρκαλοχώρι δημιούργησε μια ψευδαίσθηση αιτιότητας. Είναι ευκολότερο να κατηγορήσουμε ένα έργο, παρά να αποδεχτούμε ότι ζούμε σε μια περιοχή που, γεωλογικά, είναι προορισμένη να κουνιέται.
Το νέο αεροδρόμιο κατασκευάζεται με τις πιο σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές, ακριβώς επειδή οι μελετητές γνωρίζουν ότι η περιοχή είναι σεισμογενής – όχι επειδή την κάνουν εκείνοι τέτοια.


