
Η ιστορία πίσω από το όνομα «Μαρινέλλα» κρύβει μια ολόκληρη διαδρομή ζωής, γεμάτη στιγμές, επιλογές και καθοριστικές συναντήσεις που σημάδεψαν την πορεία της σπουδαίας ερμηνεύτριας.Τη συναρπαστική πορεία της μεγάλης φωνής του ελληνικού τραγουδιού, που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 28 Μαρτίου 2026, καταγράφει στο βιβλίο του «Μαρινέλλα – Οι νύχτες που έγιναν μεσημέρια» ο Γιάννης Ξανθούλης.Μέσα από δεκ…
Η ιστορία πίσω από το όνομα «Μαρινέλλα» κρύβει μια ολόκληρη διαδρομή ζωής, γεμάτη στιγμές, επιλογές και καθοριστικές συναντήσεις που σημάδεψαν την πορεία της σπουδαίας ερμηνεύτριας.
Η ζωή που έγινε βιβλίο και οι αποκαλύψεις της
Τη συναρπαστική πορεία της μεγάλης φωνής του ελληνικού τραγουδιού, που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 28 Μαρτίου 2026, καταγράφει στο βιβλίο του «Μαρινέλλα – Οι νύχτες που έγιναν μεσημέρια» ο Γιάννης Ξανθούλης.
Μέσα από δεκάδες μεσημεριανές συναντήσεις, που ξεκίνησαν στην πρώτη καραντίνα και ολοκληρώθηκαν το 2023, η Μαρινέλλα άνοιξε την καρδιά της στον συγγραφέα και φίλο της, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ζωής της. Εκείνος τις μετέφερε στο χαρτί με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.
«Το βιβλίο αυτό θα έλεγα ότι είναι μια υβριδική βιογραφία για αυτή την πολύ σπουδαία καλλιτέχνιδα, η οποία πάντα το πίστευα ότι είναι υπεράνω των τραγουδιών της. Το 2020 η κόρη της Μαρινέλλας μου είπε ”κύριε Ξανθούλη, πρέπει να κάνετε ένα βιβλίο για τη μαμά”. Της είπα ότι δεν ξέρω τις βιογραφίες και ότι πρέπει να βρεθούμε να μου πει ιστορίες από τη ζωή της. Ετσι άρχισε η περιπέτεια. Κάναμε 34-35 συμπόσια μεσημεριανά και αυτή τη γυναίκα που τραγουδούσε τη νύχτα ξαφνικά την είδα να έρχεται μεσημέρια στο σπίτι μου να τρώμε. Εκεί μέσα ξεδιπλώθηκε η ζωή της με τις δικές μου απορίες. Υπάρχω κι εγώ μέσα γιατί αλλιώς δεν μπορούσα να γράψω, θυμάμαι παράλληλα γεγονότα από τη δική μου ζωή.
Ετσι ξεδιπλώθηκε η ζωή της με τους άνδρες που έζησε, με την περίφημη σχέση της με τον Στέλιο Καζαντζίδη και όλα τα κατοπινά χρόνια με τη Μαρινέλλα που ξέρουμε όπως είναι σήμερα. Πιστεύω ότι πάνω από όλα ήταν μια εκ γενετής σολίστ και αυτό το απέδειξε αργότερα, μετά το 1966, όταν χώρισε από τον Καζαντζίδη και τράβηξε τον δρόμο της με πολλές δυσκολίες. Από εκεί και πέρα, η Μαρινέλλα γίνεται η σπουδαία ερμηνεύτρια, ανακαλύπτει η ίδια τον εαυτό της και την ανακαλύπτουμε και εμείς», είχε δηλώσει ο κ. Ξανθούλης στη Realnews και την Κορίνα Μαντάγαρη το 2023.
Πώς προέκυψε το όνομα «Μαρινέλλα»
Ο γνωστός συγγραφέας, μιλώντας την ίδια χρονιά στο «Στούντιο 4», αποκάλυψε και την ιστορία πίσω από το καλλιτεχνικό της όνομα:
«Ήταν ένα κέντρο στο Πανόραμα. Πάει εκεί ως Κική Παπαδοπούλου. Τη βλέπει εκεί μια ξύπνια, πονηρή ιδιοκτήτρια του κέντρου, της λέει “πώς σε λένε;”, “Κική Παπαδοπούλου” απάντησε. “Έτσι θα σε βγάλουμε; Ως Κική Παπαδοπούλου;”. Ήταν τότε ο Τόλης Χάρμας εκεί. Αυτός είχε γίνει πολύ γνωστός, το ’55 – ’56, με την ταινία “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο”. Τότε, είχε βγάλει ένα τραγούδι που έλεγε “και τη λένε Μαρινέλλα κι είναι η πρώτη κατσιβέλα”. Το είχε γράψει ο Χάρμας και της λέει “καλέ, δεν σε βγάζουμε Μαρινέλλα;” και εκείνη λέει “μωρέ δεν με βγάζετε όπως θέλετε;».