Φωτιά στη Σαλαμίνα: «Κατακάηκα παντού – Ρίχνω λίγο χώμα επάνω μου για να το συνηθίσω», λέει πυρόπληκτος

August 17, 2026


Η επόμενη ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Σαλαμίνα βρίσκει το νησί να μετρά τις πληγές του, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες και οι Αρχές διερευνούν τα αίτια της τραγωδίας που άφησε πίσω της δύο νεκρούς, δέκα τραυματίες και σημαντικές καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές.Ανάμεσα στους κατοίκους στα Περιστέρια Σαλαμίνας που είδαν τα σπίτια τους να …

Η επόμενη ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Σαλαμίνα βρίσκει το νησί να μετρά τις πληγές του, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες και οι Αρχές διερευνούν τα αίτια της τραγωδίας που άφησε πίσω της δύο νεκρούς, δέκα τραυματίες και σημαντικές καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές.

Ανάμεσα στους κατοίκους στα Περιστέρια Σαλαμίνας που είδαν τα σπίτια τους να παραδίδονται στις φλόγες είναι και ο Άγγελος Χατζής, χορογράφος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το σπίτι του υπέστη σοβαρές ζημιές, με τον ίδιο να περιγράφει ότι μόλις λίγες ημέρες πριν είχε επιστρέψει από την εμπόλεμη Ουκρανία.

«Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες. Έφυγε όλη η κεραμοσκεπή, έπεσε. Η φωτιά πήρε το παράθυρο, πήρε την μπαλκονόπορτα, μπήκε μέσα. Κάηκαν ορισμένα τμήματα της βεράντας. Ευτυχώς δεν άρπαξαν φωτιά τα καλοριφέρ και το ντεπόζιτο, ήμουν τυχερός. Αλλά το οξύμωρο ξέρεις ποιο είναι; Ότι εγώ πριν από μια εβδομάδα ήρθα από την Οδησσό. Φεύγοντας από εκεί, η Οδησσός βομβαρδίστηκε. Με το που ήρθα εδώ, συνέχεια κάτι συμβαίνει. Σήμερα ήταν το τρίτο κακό, άρπαξε φωτιά και καήκαμε. Τι άλλο; Από εκεί και πέρα, ρίχνω λίγο χώμα επάνω μου για να το συνηθίσω. Τι να κάνω; Δεν έχω άλλη επιλογή», σημειώνει ο γνωστός χορευτής – χορογράφος.

«Κατακάηκα παντού, με έβγαλαν με το ζόρι»

Όταν οι φλόγες περικύκλωσαν το οίκημα, ο κ. Χατζής αρνήθηκε να το εγκαταλείψει, προσπαθώντας να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην καεί το σπίτι:

«Ήμουν μέσα, μέσα, μέσα. Με έβγαλε η αστυνομία με το ζόρι. Παίξαμε ξύλο, δεν έφευγα, γιατί εγώ έσβηνα τη φωτιά μέσα. Επειδή μου είχε κοπεί και το νερό, είχα μπουκάλια με νερό και άρχισα να τα σβήνω σιγά σιγά και με τα χέρια μου. Κατακάηκα παντού. Με έβγαλαν, γιατί εάν με έπαιρνε ο ύπνος μέσα, το διοξείδιο του άνθρακα θα με κοίμιζε και δεν θα ξαναξύπναγα ποτέ. Ήταν άκρως επικίνδυνο. Με πήραν σηκωτό και με βγάζανε. Έβριζα, δεν ήθελα να φύγω. Το σπίτι σώθηκε επειδή έμεινα».

«Ευχαριστώ την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ»

Παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε εξαιτίας των στενών δρόμων του οικισμού, ο ίδιος νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέδραμαν στην κατάσβεση της φωτιάς. «Οι δρόμοι είναι στενοί. Η Πυροσβεστική έκανε μεγάλη προσπάθεια να περάσει, αλλά δεν γνώριζαν τους δρόμους, δεν γνώριζαν το φάρδος και έτσι τα οχήματα δεν μπορούσαν να έρθουν γρήγορα. Έτσι καήκαμε όλοι, άργησαν. Επίσης, άργησαν και τα αεροπλάνα και ρίχνανε εκεί που γνώριζαν αυτοί. Ίσως αυτοί να ξέρουν καλύτερα», τονίζει και προσθέτει κλείνοντας:

«Αυτό που έχω να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πυροσβεστική, γιατί πραγματικά έκανε φιλότιμες προσπάθειες και μας βοήθησε, στην Αστυνομία και στο ΕΚΑΒ. Έστειλαν γρήγορα ασθενοφόρα ώστε να μας παραλάβουν, να μας πάνε στο κέντρο υγείας για αναπνοή. Μου έκανε εντύπωση ότι κάθε τριάντα μέτρα υπήρχαν πάνω από πενήντα έως εκατό μπουκάλια παγωμένο νερό για να μπορεί ο κόσμος να πάρει, να δροσιστεί, γιατί βγάζουμε βλέννες μαύρες. Εγώ επάνω δεν έχω νερό, δεν ξέρω πού θα κάνω μπάνιο, δεν ξέρω τι θα κάνω».

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκονται από νωρίς το πρωί στα Περιστέρια, λαμβάνοντας καταθέσεις κατοίκων και εξετάζοντας διαθέσιμο οπτικό υλικό, προκειμένου να εντοπίσουν το σημείο μηδέν της πυρκαγιάς.

Οι ερευνητές εξετάζουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά ξεκίνησε από συγκεκριμένο σημείο της περιοχής, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκεται και το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο εστίες, μία στα Περιστέρια και μία στα Σελήνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.