Πολίτες κοιμούνται έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας για να βγάλουν διαβατήριο με την παλιά ταυτότητα (video)

August 3, 2026


Πολίτες πέρασαν ολόκληρη τη νύχτα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας, έχοντας μαζί τους ακόμη και καρεκλάκια, για να προλάβουν να εκδώσουν διαβατήριο με την παλιά τους ταυτότητα.Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026, οι παλαιού τύπου ταυτότητες παύουν να χρησιμοποιούνται ως ταξιδιωτικά έγγραφα για μετακινήσεις στο εξωτερικό. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε χιλιάδες πολίτες στα αστυνομικά τμήματα τις τελευταίες …

Πολίτες πέρασαν ολόκληρη τη νύχτα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας, έχοντας μαζί τους ακόμη και καρεκλάκια, για να προλάβουν να εκδώσουν διαβατήριο με την παλιά τους ταυτότητα.

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026, οι παλαιού τύπου ταυτότητες παύουν να χρησιμοποιούνται ως ταξιδιωτικά έγγραφα για μετακινήσεις στο εξωτερικό. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε χιλιάδες πολίτες στα αστυνομικά τμήματα τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας μεγάλες ουρές και πρωτόγνωρες εικόνες σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστική ήταν η κατάσταση έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας στη Θεσσαλονίκη. Πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται από το βράδυ του Σαββάτου 1 Αυγούστου, αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν μία από τις πρώτες θέσεις στη σειρά προτεραιότητας.

Πολλοί έφτασαν στο σημείο από τις 22:00, κρατώντας καρεκλάκια και άλλα απαραίτητα για την πολύωρη αναμονή. Στόχος τους ήταν να βρίσκονται μπροστά στην ουρά όταν θα ξεκινούσε η εξυπηρέτηση το πρωί και να καταφέρουν να ολοκληρώσουν εγκαίρως τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου.

Ουρές από τα ξημερώματα στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας

Από τις 06:00 το πρωί, αρκετή ώρα προτού ανοίξουν τα αρμόδια γραφεία, δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη σχηματίσει ουρές έξω από το αστυνομικό τμήμα. Η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων συνεχίστηκε μέχρι τις 14:30 το μεσημέρι.

Η αύξηση του αριθμού των αιτήσεων είναι εντυπωσιακή. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, οι αιτήσεις για την έκδοση διαβατηρίου κυμαίνονταν καθημερινά μεταξύ 60 και 70. Τον τελευταίο μήνα, ωστόσο, ξεπερνούν σταθερά τις 200 ανά ημέρα.

Η πίεση που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Παράλληλα, προκύπτουν και ζητήματα ασφαλείας, καθώς κάθε πολίτης που εισέρχεται στο αστυνομικό τμήμα πρέπει προηγουμένως να υποβάλλεται στον προβλεπόμενο έλεγχο.

Γιατί αυξήθηκαν απότομα οι αιτήσεις για διαβατήρια

Η κοσμοσυρροή έξω από αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα συνδέεται με τη λήξη της προθεσμίας για τη χρήση των παλιών ταυτοτήτων ως ταξιδιωτικών εγγράφων.

Βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού, οι Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας τις παλαιού τύπου αστυνομικές ταυτότητες. Όσοι δεν έχουν προλάβει να αποκτήσουν τη νέα ταυτότητα θα χρειάζονται διαβατήριο για τις μετακινήσεις τους εκτός Ελλάδας.

Η αλλαγή οφείλεται στο γεγονός ότι οι παλιές ταυτότητες δεν διαθέτουν τα σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας ούτε τη μηχανικά αναγνώσιμη ζώνη που προβλέπουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Από τη Δευτέρα, επομένως, οι παλιές μπλε πλαστικοποιημένες ταυτότητες δεν θα γίνονται αποδεκτές ως ταξιδιωτικά έγγραφα, ακόμη και για μετακινήσεις προς χώρες που ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Το διαβάσαμε εδώ



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.