
Μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στάθηκε η αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι μιας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας και πλαστογραφίας έργων τέχνης των τελευταίων ετών. Ο γνωστός γκαλερίστας Γιώργος Τσαγκαράκης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, μετά από μια αιφνιδιαστική επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (το ελληνικό «FBI»), η οποία αποκάλυψ…
Μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στάθηκε η αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι μιας από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας και πλαστογραφίας έργων τέχνης των τελευταίων ετών. Ο γνωστός γκαλερίστας Γιώργος Τσαγκαράκης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, μετά από μια αιφνιδιαστική επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (το ελληνικό «FBI»), η οποία αποκάλυψε έναν ολόκληρο «θησαυρό» αμφίβολης νομιμότητας.
Σε βάρος του Γιώργου Τσαγκαράκη σχηματίστηκε βαριά δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει τις κατηγορίες της αρχαιοκαπηλίας και της πλαστογραφίας. Οι κατηγορίες δεν αφορούν μόνο το ιστορικό Ευαγγέλιο, αλλά επεκτείνονται και σε βυζαντινούς πίνακες, η γνησιότητα των οποίων αμφισβητείται έντονα.
Η αντίστροφη μέτρηση από τα social media
Η έρευνα ξεκίνησε ουσιαστικά από το κινητό τηλέφωνο του ίδιου του γκαλερίστα. Ένα βίντεο που ανέβασε ο ίδιος στο TikTok, στο οποίο παρουσίαζε με περηφάνια ένα σπάνιο Ευαγγέλιο του 1745, κίνησε αμέσως τις υποψίες των αρχών. Το θρησκευτικό κειμήλιο φέρεται να εμπίπτει στις αυστηρές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων, γεγονός που οδήγησε σε δύο κρίσιμες αναφορές από εξειδικευμένο Βυζαντινολόγο και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Παράλληλα, οι αρχές είχαν ήδη δεχθεί ανώνυμες αλλά και επώνυμες καταγγελίες από πελάτες, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι πίνακες που αγόρασαν μέσω τηλεοπτικών δημοπρασιών ήταν πλαστοί.
Η επιχείρηση κορυφώθηκε με την έφοδο των αστυνομικών στις αποθήκες της γκαλερί επί της οδού Ιασωνίδου στο Ελληνικό. Τα ευρήματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς εντοπίστηκαν περισσότεροι από 300 πίνακες ζωγραφικής, οι οποίοι φέρουν υπογραφές διάσημων καλλιτεχνών αλλά θεωρούνται πλαστοί. Επιπλέον, οι αρχές κατέσχεσαν το ποσό των 200.000 ευρώ σε μετρητά, το οποίο εξετάζεται στο πλαίσιο της έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Διαβάστε επίσης
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τέσσερα βαριά κακουργήματα: την παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, την πλαστογραφία, την απάτη και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η υπερασπιστική του γραμμή κινείται γύρω από τον ισχυρισμό ότι οι επίμαχοι πίνακες δεν προορίζονταν για πώληση αλλά αποτελούσαν μέρος της προσωπικής του συλλογής, ενώ για το Ευαγγέλιο υποστηρίζει πως του παραδόθηκε αποκλειστικά για εκτίμηση γνησιότητας.


